Zaanstad onderweg naar absolute kraker

14 Apr 2017
Foto: Eric Visch

Het zal inmiddels niemand ontgaan zijn die de ontwikkelingen in de topdivisie de laatste weken heeft gevolgd: aanstaande zaterdag 15 april om 20.00 zal dé wedstrijd van het seizoen gespeeld worden tussen Volley Tilburg en Zaanstad in sporthal T-kwadraat in Tilburg. Het is een soort Ajax-Feijenoord op de één na laatste speeldag tussen de twee belangrijkste titelkandidaten, waarbij Zaanstad als het zaterdag wint direct kampioen kan worden. Niet verwonderlijk dat deze wedstrijd enorm leeft, zowel bij het team en begeleiding, maar ook binnen de hele club. Er zal zaterdag zelfs een bus naar Tilburg rijden en het Zaanse publiek krijgt in Tilburg een eigen supportersvak #dresscode=blauw.

Vincent Pirovano: “Het is fantastisch voor ons om dit te mogen meemaken en  hadden dit absoluut niet verwacht aan het begin van het seizoen.  Er waren enkele spelers vertrokken en we hadden er voor gekozen om uit eigen geledingen enkele spelers te laten doorstromen. Hiermee ontstond een mix van jonge spelers en ervaren oud-gedienden. De eerste twee wedstrijden verloren we van Next Volley en Compaen, en hadden één punt. Daarbij speelden we in wisselende opstellingen door blessureleed bij met name onze passer-lopers. Daarna ging het lopen en speelden we een fantastische serie waarin we acht wedstrijden op rij wonnen . Dat was ook ons beste en vooral meest stabiele periode. We speelden zonder druk, en met veel plezier en ontspanning, niets moest alles mocht.”

Als gevolg van het wedstrijdprogramma had Zaanstad aan het einde van 2016 vier wedstrijden minder gespeeld dan Sliedrecht. Er waren echter wel kansen, aangezien het verschil in verliespunten klein was. Vincent: “Na de winst in de thuiswedstrijd tegen Compaen, is het besef gekomen dat we wel eens kampioen konden gaan worden. Er kwamen stukken over in de media en binnen het team werd het onderwerp van gesprek. Daarmee was het onbevangene  in ons spel er een beetje af. We werden iets minder stabiel. Goede wedstrijden wisselden we af met mindere wedstrijden en we verloren zo nu en dan punten. Echter … dat deed onze directe concurrent Sliedrecht ook.  Ondertussen is het een thriller van jewelste. Alsof je een  5000 meter loopt, ronden lang bezig met de koploper  - Sliedrecht dus -in te halen, in de op één na laatste bocht ga je deze voorbij, je kijkt achterom en .... dan zie je een achtervolger - Volley Tilburg - die op komt zetten en die je nog van het lijf moet houden, het wordt pas beslist in de laatste 100 meter. Geweldig, wat een scenario.”

Spelers Frank Zutphen en Daniël Hoonhout zijn het met Vincent helemaal eens. De wedstrijd tegen Volley Tilburg is heerlijk om te mogen spelen, maar uiteindelijk gaat het wel om de winst ... als je verliest is het enorm zuur en pas als je kampioen bent, is het echt feest. Mooiste is dan ook om het zaterdag direct af te maken, winst is voldoende. Echter ook bij 3—2 verlies heeft Zaanstad het nog steeds in eigen hand. Het zal  dan de laatste wedstrijd uit bij Donitas met 3-0 of 3-1 moeten winnen.

Voor zowel het team als de coaches is de wedstrijd tegen Volley Tilburg behoorlijk spannend. Libero Frank Zutphen, met zijn 32 jaar één van de oud-gedienden:  “Ik heb al wel meer van dit soort wedstrijden gespeeld, zeker in onze periode in de eredivisie. Echter … dan ging het altijd om voorkomen van degradatie en nu gaat het om het kampioenschap. Het waren altijd geweldige happenings, waarin ook het soms wat stille Zaanse publiek goed los kwam. “Al heeft Frank het allemaal al een keer meegemaakt en was het niet de verwachting aan het begin van het seizoen, nu het zover is wil hij absoluut heel graag winnen, kampioen worden en promoveren. Frank: “Ik ben nu 32 en ik ben in m’n hele volleyballoopbaan nog niet één keer kampioen geworden; wat zou het mooi zijn als ik dat dit jaar mag meemaken”.

Daniel Hoonhout is één van de youngsters van het team.  Hij heeft de hele jeugdopleiding bij Zaanstad doorlopen en is ingestroomd bij de senioren op derde divisie-niveau. Vervolgens nog twee keer gepromoveerd met dat team en dit jaar de stap gemaakt naar het eerste team. Daniël: “Voor mij is alles nieuw dit jaar en het is superleuk om mee te maken. De spanning neemt natuurlijk nu wel toe, maar ik denk dat wij als groep het wel aankunnen. Daarbij is het  fijn om met ervaren mannen te spelen. Ook al zitten ze een enkele keer  zelf niet goed in de wedstrijd, dan zijn ze toch in staat om de boel scherp te houden. Het is ook mooi dat er geen onderscheid is tussen jong en oud. We gaan soms gezellig samen stappen. Alleen  Zutphen haakt dan wel  eens iets eerder af onder het mom van zijn leeftijd …”.  Daniël heeft  zelf wel wat ervaring in het spelen van finales bij de jeugd en hij is al meerdere keren kampioen geworden. Daniel:  “Maar nu we zover zijn , ga ik er vol voor. Het zou een geweldige eer zijn om volgend seizoen in de eredivisie te mogen spelen. Wat zou het mooi zijn als de jonkies de oudjes – en dan met name Frank  - een kampioenschap kunnen geven en de oudjes de jonkies promotie naar de eredivisie.”

Al met al gaat het een fantastische happening worden zaterdag, waar Zaanstad heel veel zin in heeft. Eén voor allen, allen voor één!


(Bron: VV Zaanstad)

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.

TOPPERS VAN DE WEEK

Seesing Personeel Orion - Lycurgus 

zat 21 APR 20.30 uur