Scherpenzeel: 'Goed gewerkt, niet volledig geslaagd'

28 Jan 2017 - Manou ten Asbroek
(©RHF-Ronald Hoogendoorn)

Na een succesvol toernooi in het Finse Nastola heerst een dubbel gevoel bij bondscoach Pim Scherpenzeel. "Ik houd dat gemengde gevoel, ondanks de prestatie die we hier hebben neergezet." 

Tijdens de Pajulahti Games waren er geen officiële meetmomenten. Het toernooi was een mogelijkheid classificeerders op te leiden, zodat er op officiële toernooien beter geclassificeerd kan worden. "Voor ons de ideale kans te zien hoe we ervoor stonden met de nieuwe aanwinsten. Jacqueline is vanwege haar MS als "zwart" geclassificeerd en mag dus op de officiële toernooien uitkomen. Helaas voor ons en Hanneke, is zij niet geclassificeerd, ondanks de grote mate van kraakbeenschade in haar knie. Dat is een hard gelag want ik had haar er graag bij gehad."

Top van Europa
Tijdens het toernooi bleek ook zijn basisteam erg sterk en wist het van iedereen (ruim) te winnen, behalve van Rusland. "Die zijn, ondanks de schorsing van IPC (International Paralympic Committee) waardoor zij niet aan de Paralympics mochten meedoen, onverminderd doorgegaan met trainen. Ook het tweede team, het schaduwteam als het ware, is sterk." Hij ziet de ontwikkeling in landen als Finland en Hongarije eveneens groeien. "Die landen zijn goed op weg steeds sterker te worden. Wij moeten de competitie aan blijven gaan. Engeland doet goede zaken, maar moet nog wat stappen zetten om aan te haken bij de rest van de toplanden." 

Kwalificeren en classifiiceren
De bondscoach wil in mei zijn nieuwe aanwinst(en) officieel laten classificeren, zodat het traject richting het EK in november duidelijkheid biedt. "Het EK biedt plaats aan acht dames- en twaalf herenteams. De eerste drie Europese landen van de officiële wereldranglijst zijn geplaatst, net als het gastland." Gastland Kroatië, Rusland, Oekraïne en Slovenië zijn daardoor al zeker van deelname. Lees hier alles over het EK Paravolley.

Nederland, dat als vierde Europees land volgt op de ranglijst, grijpt dus net mis. "We kunnen ons nog steeds in mei via het kwalificatietoernooi plaatsen. Daar gaat onze focus nu naar uit. We zullen hard moeten blijven trainen en onszelf moeten blijven ontwikkelen." De bondscoach is in druk overleg met onder andere Engeland om een officiëel toernooi vóór het kwalifictatietoernooi te laten plaatsvinden, zodat hij zeker weet met welke speelsters hij kan gaan trainen. "Er is nog niets definitief, maar we zijn druk bezig om dat te bewerkstelligen." 

 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.